Dalam istilah sains, sintetik adalah bahan bukan semulajadi. Bermaksud ianya dicipta dan diolah daripada bahan lain terutamanya bahan-bahan kimia menjadi suatu bahan lain yang menyerupai bahan asal atau semulajadi yang dikehendaki - seperti telur ayam.
Pernah dengar tentang telur ayam tiruan? Dua tiga hari kebelakangan ini, isu telur tiruan ini menjadi isu hangat di media. Sebenarnya di China, kewujudan telur tiruan ini sudah lama. Malah dikomersialkan oleh sebuah syarikat. Anda mahu tahu cara-cara menghasilkannya? Mari saya kongsikan kepada anda.
Cuba anda bayangkan, kos untuk membuat telur sintetik ini tersangatlah murah. Kos pembuatan untuk satu kilogram telur ini hanyalah lebih kurang 0.55 yuan. 1 yuan bersamaan dengan kira-kira RM 0.462. Jadi, secara kasarnya, di Malaysia, harga kos untuk sekilogram telur tiruan ini hanyalah kira-kira 25 sen!
Bahan-bahan:
Untuk kulit telur - kalsium karbonat, minyak paraffin, serbuk gipsum
Untuk kuning dan putih telur - sodium alginat, gelatin
Bahan tambah - pewarna kuning, asid benzoik, glulakton, alum, asid amino, selulosa, kalsium klorida.
1. Sodium alginat dipasarkan dalam keadaan serbuk. Jadi, anda perlu melarutkannya terlebih dahulu di dalam larutan akues kalsium klorida. Kepekatan dilaraskan kepada tahap tertentu, kacau hingga sebati. Sodium alginat ini lama kelamaan akan membentuk satu bahan berwarna jernih menyamai putih telur.
- Sodium alginat adalah sejenis garam. Bahan ini digunakan untuk mendapatkan bentuk gel. Selalunya digunakan dalam industri makanan sebagai 'gam' ataupun agen pengemulsi. Menurut pembacaan saya, sodium alginat ini diekstrak daripada dinding sel alga perang. Sodium alginat juga salah satu bahan dalam industri cat - terutamanya untuk pewarna reaktif. Kod rujukan ialah E401.
- Gelatin pula memang terang-terangan diekstrak daripada tisu kulit, tendon dan tulang haiwan yang direbus. Dan selalunya daripada khinzir. Ini tidak halal. Ya, telur ini akan menjadi tidak halal. Sudahlah penuh dengan bahan kimia, tidak halal pula tu! Kod rujukan ialah E441.
- Asid benzoik berfungsi sebagai pengawet. Di dalam industri, asid benzoik dihasilkan dengan pengoksidaan separa antara oksigen dan benzene. Dan terhasillah asid benzoik. Anda tahu asalnya benzene dari mana? Jawapannya daripada petroleum. Benzene adalah bahan yang paling 'berat' (dalam bahasa mudah) yang dikeluarkan bersama-sama toluene dan xylene semasa penyulingan berperingkat di kilang. Penghasilan asid benzoik ada banyak cara sebenarnya. Cuma, yang saya nyatakan di sini adalah yang paling murah, mudah dan senang diperolehi. Jika anda pengilang, anda mahu beli barang asas yang mahal? Kod rujukan ialah E210, E211, E212 dan E213.
- Kalsium karbonat. Ini adalah batu kapur. Tetapi ia juga komponen utama dalam haiwan bercengkerang dan juga - kulit telur. Oh, tidak hairanlah mereka gunakan kalsium karbonat sebagai bahan untuk menghasilkan kulit. Kod rujukan ialah E170.
- Alum - bahan ini digunakan sebagai salah satu pemejal telur tadi. Sebenarnya, alum banyak digunakan sebagai agen penggumpal (coagulating agent) di pusat rawatan air dan sisa kumbahan. Alum juga merupakan salah satu komponen dalam pemadam api. Yang ini saya tak jumpa kod 'E'nya. Entah-entah bahan ini langsung tidak tersenarai sebagai bahan tambah (food additive) dalam makanan.
- Kalsium klorida. Digunakan bersama kalsium karbonat untuk menghasilkan kulit telur. Tetapi tahukah anda, kalsium klorida yang saya gunakan di dalam makmal adalah berbentuk pellet (biji), dan tindakbalasnya adalah eksotermik. Mulut dan esofagus anda boleh melecur jika tertelan. Kod rujukan ialah E509.
- Minyak paraffin, asid amino dan bahan tambah yang lain adalah kebanyakkan bahan kimia yang dihasilkan secara sintetik. Semuanya dibuat dengan tindakbalas bahan kimia yang lain di kilang-kilang kimia.
P/s/s: sedap ke? =.="
0 Komen:
Catat Ulasan