Isnin, 12 Disember 2011

"Saya Mahu Yang Seimbang, Cukuplah."

Balqis termenung. Otaknya kosong. Skrin komputer di hadapannya direnung lama-lama. Data-data kawalan kualiti yang tersusun dalam rajah dan jadual yang terpampang di Microsoft Excel baru separuh disiapkan. Hari Jumaat sepatutnya digunakan semaksimum yang mungkin kerana ianya hari bekerja terakhir dalam seminggu. Namun hakikatnya tidak.

Dia yang baru memulakan tugas sebagai ahli kimia di bahagian kawalan kualiti sebuah syarikat farmaseutikal terkemuka mengakui, tugas ini bukan tugas yang mudah. Dahinya berkerut, sakit kepalanya mula bertandang.

Teringat pula Balqis akan panggilan telefon umminya kelmarin. Membawa perkhabaran khitbah oleh seorang ustaz muda, anak bujang seorang kenalan abah. Kini dia tahu, inilah punca otaknya menerawang sepanjang hari. Dahinya bertambah kerut.






Khamis, 8 Disember 2011

[Video] Finding The Girl

After wandering around Youtube this morning, I found this astonishingly beautiful video made by Amirah Yousaf. The storyline of this short video (9:29) basically tells how lead character in this Islamic cartoon video, Isam, struggles in his journey of finding his future bride. Indeed, it's ain't easy though.

Quite funny sometimes and very interesting. Hesitate watching this? Better say no because you just can't resist watching it until the end. Happy watching!



P/s: The first candidate was from Malaysia by the way. Hihi :)


Ahad, 4 Disember 2011

Shiro, Kakak Dan Laptop


Inilah rupa Shiro, kucing saya yang berumur lebih kurang 9 bulan. Dia suka mengendeng dekat laptop tak kira masa. 







Selasa, 22 November 2011

Father: A Man Of Words

Bismillahirrahmanirraheem.

What a rain. Terengganu is been cold for days. Not icy-cold though. It's just 25-28°C. Wet but refreshing indeed. This is one of the hidden ni'mah that we should be grateful for.

Back to the title, yes, it is all about a man of words - a father.

When I was a kid, I took an image of myself as an average kid that is not-so-rebellious, but extremely independent and love to do everything on my whim. In other word, I dislike the fact that my parents, father especially, get the full control on my life and my future without realizing that I am just a 3 or 4-years-old brat.

Since then, father already appointed to each of his kids, what they have to be in their future. For example, Abang to be a magistrate, me to be an accountant, Fakrul to be like this, Bibi to be a doctor and Adik to be like that.

Regardless, we are all now deviate so much from the his expectations. We strive on our own path of excellence.






Selasa, 8 November 2011

The Eyesight

The Blind Beggar. Oil painting artwork by Jules Bastien Lepage
A blind boy sat on the steps of a building with a hat by his feet. He held up a sign which said: "I am blind, please help." There were only a few coins in the hat.


A man was walking by. He took a few coins from his pocket and dropped them into the hat. He then took the sign, turned it around, and wrote some words. He put the sign back so that everyone who walked by would see the new words.


Soon the hat began to fill up. A lot more people were giving money to the blind boy. That afternoon the man who had changed the sign came to see how things were. The boy recognized his footsteps and asked, "Were you the one who changed my sign this morning? What did you write?"







Isnin, 17 Oktober 2011

[Video] 10 Rare Mental Disorders

Assalamualaykum. Few days back, I stumbled upon this video on Youtube. Pretty interesting. There's one mental disorder (MD) featured inside called - Alice-in-Wonderland Syndrome. For those who ever watched a Korean series entitled 'Secret Garden', you must be surprised that the lead role, Kim Joo Won (played by Hyun Bin) suffered from this MD.

Frankly speaking, I never had an idea that this MD really existed. Enjoy this video, folks.



P/s: one of the MD freaked me out. -.-


Ahad, 16 Oktober 2011

Kenapa Malas Berfikir?

Saya yakin ramai di antara kita mempunyai paling kurang satu akaun di laman web sosial. Sekurang-kurang Facebook ataupun Twitter. Pada awal kemunculan laman-laman web sosial, saya juga tak mampu menangkis tempiasnya. Sampai 2-3 akaun. Satu di Friendster, satu di Hi-5, satu di Tagged. Tetapi sejak kemunculan FB, saya jarang bertumpu kepada yang tiga itu. Perhatian lebih banyak pada FB.


Fikir saya, social network sebelum ini yang tidak mencapai tahap 'evolusi' terlampau seperti FB, agak santai dan tidak menyebabkan kemaruk untuk tercongok di hadapan komputer sehingga berjam-jam lamanya.

Berhantukah?

Agak-agak saya begitulah. Bukan setakat berhantu, malah boleh menyebabkan suami isteri bercerai-berai, sahabat-handai putus silaturrahim, malah sebuah kerajaan yang telah berdiri beratus tahun lamanya boleh hancur!

Memang tidak dinafikan, saya agak teruja pada mulanya. Kerana 'hantu' inilah saya dapat berhubung kembali dengan rakan-rakan sekolah rendah dahulu. Dan kerana 'hantu' inilah saya dapat tahu, ramai yang sudah 'berdua' dan ada juga sudah 'bertiga' dan ber ber yang seterusnya. 'Hantu' yang hebat, tetapi tetap menakutkan.






Rabu, 27 Julai 2011

Ihya Ramadhan!

Assalamualaikum!

Bersawang sudah blog ni. Mohon maaf kepada anda yang dah follow dan selalu singgah ke blog ni. Disebabkan keputusan internet sejak beberapa bulan, maka saya pun tak dapatlah nak mengupdate seperti biasa.

InsyaAllah, bila keadaan kembali seperti biasa, saya akan mula menulis. Tetapi buat masa terdekat, tiada post baru yang akan ditulis.

Apa-apa pun, selamat menyambut Ramadhan! Tak sabar nak berpesta ibadah! :)


Rabu, 18 Mei 2011

Ah, Rimaslah Jadi Muslimah!

Seringkali, bagi kaum-kaum hawa yang diberi nikmat kecantikan. Tak kiralah yang free-hair, yang bertudung tiga segi, yang bershawl pelangi celoreng-celoreng mahupun yang bertudung bidang 60". Semuanya secara jujur, perasaan ingin menunjukkan kecantikkan masing-masing menggunung di dalam diri. Saya ingin bawakan tiga situasi:

Warna

Pernah suatu ketika, saya melewati perkarangan masjid di kampus. Ada sekumpulan wanita muslimah yang kebanyakkannya berniqab seronok mengambil gambar di kawasan sekitar tanpa menghiraukan manusia yang lalu lalang. Rasanya seperti rombongan pelawat dari luar datang ke sini. Pandangan saya seperti melekat ke arah mereka selama beberapa saat.

Ya, mereka memang cantik berniqab. Semuanya berniqab hitam ala-ala Aisha Greimas dalam filem Ayat-Ayat Cinta. Tetapi terdapat satu fatal flaw yang membuatkan saya terfikir, apa tujuan mereka berniqab sedangkan warna pakaian yang dipakai sangat menyilaukan mata. Seperti fluorescent paper yang banyak dijual di kedai-kedai alat tulis. Dari jauh lagi anda sudah boleh lihat warna-warni pakaian mereka.






Selasa, 10 Mei 2011

A Year Of Hell Is Over [Plus: Perangai Siswa-Siswi Kita]

Dua tiga hari kebelakangan ni, panasnya lain macam betul. Malam susah nak tidur. Sekejap tergolek ke kanan, sekejap tergolek kiri. Esoknya, mata bengkak. Tidur tak berkualiti.

Dalam menempuh kenaikan suhu yang mendadak ni, macam-macam perkara yang terlintas di fikiran saya. Dunia sudah semakin tua. Reostat bumi dah tak berfungsi dengan baik. Barang lama kan? Tunggu sikit masa lagi, kita semua akan dikumpul dan berkumpul. Berkumpul di suatu padang yang suhunya berkali-kali ganda lebih tinggi berbanding suhu dunia sekarang.

Dan disebalik cuaca panas ni, saya telah selesai membentangkan projek tahun akhir semalam. Atau nama glamornya, viva (seminar projek tahun akhir). Perasaannya cukup enjoy, panel pun baik dan okey. Hanya saya seorang siswi muslimah yang berada di dalam kumpulan seminar tersebut. Yang lain semuanya berbangsa Tionghua.

Debaran itu biasa. Perlu diatasi dengan segera. Saya adalah pembentang pertama untuk sesi petang. Mahu tidak mahu, perasaan insecure dan takut-takut harus disembunyi. Saya tidak suka menunjukkan kelemahan diri di hadapan orang lain. Jadi, saya menayang muka cool sepanjang masa. Walaupun dalam hati, masyaAllah. Dia saja yang tahu betapa berkecamuknya saya di dalam hati. Sendiri berperang melawan rasa takut.






Sabtu, 7 Mei 2011

Bersyukurlah Anda Yang Bergelar Ibu

Saya melihat ramai rakan di FB yang menukar profile picture mereka kepada gambar mak masing-masing hari ini. Kenapa ya? Oh, hari ibu rupanya.

Bukankah setiap hari adalah hari ibu? Ibu perlu diraikan setiap hari. Bukannya perlu tarikh-tarikh tertentu untuk membahagiakan ibu. Ibu wajar dihormati dan dihargai setiap saat, detik dan waktu.

Pernah saya terdengar satu ayat, "kasih si ibu kepada anak tidak akan sama dengan kasih si anak kepada ibu". Mungkin sebab itulah seorang ibu boleh menjaga sepuluh orang anak. Tetapi belum tentu seorang anak yang boleh menjaga seorang ibu.

Anda yang berpeluang menjadi ibu pula, jangan sia-siakan peluang yang diberi. Dengan menjadi ibu, Dia sudah memberikan tiket percuma kepada anda untuk ke syurga. Ini kerana ada wanita yang langsung tidak berpeluang menjadi isteri sepanjang hidup, apatah lagi untuk menjadi seorang ibu.

Teringat saya akan seorang makcik cleaner yang saya kenali semasa praktikal tahun lepas. Umurnya sudah lanjut. Lebih kurang 50-an, jangka saya. Kebiasaannya, ketika habis waktu kerja, saya akan duduk melepak di pantri operation theater (OT). Sementara menunggu sepupu saya tamat tugas di OT, saya selalu melihat makcik tersebut mengemas di pantri tersebut.

Sesekali dia menyapa. Ramah juga orangnya. Penyayang dan sukakan kanak-kanak. Sepupu saya seringkali membawa anak bongsunya ke situ selepas habis waktu tadika. Dan makcik itulah yang tolong menjaganya sehingga selesai pembedahan.






Rabu, 4 Mei 2011

Khadija Evans

The name I am called by my Christian parents is Bobbie Evans, but the name I am known by in the Muslim community is Khadija Evans. This is the story of how my husband and I came to embrace Islam.

I can remember standing in the kitchen of the house I lived in when I was just seven or eight years old and looking towards the door that went outside. I prayed to a god whom I wasn’t sure existed and I begged Him to show himself to me if He was really there. Nothing happened.

I can remember being nine or ten years old and writing a letter to God and hiding it in the heat register in my bedroom, thinking God, if He existed, would come and retrieve it and answer my prayers. But the next day, the letter was still there.

I had always had a hard time accepting the existence of God, and of understanding the beliefs taught in Christian churches. Even though my parents weren’t very religious, and rarely went to church, they thought it was best that my two brothers and I go. We were allowed to choose our religion when we very young. I think I was about six or seven, and my brothers were one and two years older then I. I chose a Methodist church for no other reason then it was a few blocks away from our house, and my brothers chose a Lutheran church because it was also close, and I hadn’t chosen it.






Ahad, 1 Mei 2011

A Man Named Rashed

Little muslims reciting Quran
This is a story about a man named Rashed. He tells his story as follows…

I was not more than thirty years old when my wife gave birth to my first child. I still remember that night.

I had stayed out all night long with my friends, as was my habit. It was a night filled with useless talk, and worse, with backbiting, gossiping, and making fun of people. I was mostly the one who made people laugh; I would mock others and my friends would laugh and laugh. I remember on that night that I’d made them laugh a lot. I had an amazing ability to imitate others – I could change the sound of my voice until I sounded exactly like the person I was mocking. No one was safe from my biting mockery, even my friends; some people started avoiding me just to be safe from my tongue. I remember on that night, I had made fun of a blind man who I’d seen begging in the market. What was worse, I had put my foot out in front him – he tripped and fell, and started turning his head around, not knowing what to say.

I went back to my house, late as usual, and I found my wife waiting for me. She was in a terrible state, and said in a quivering voice, “Rashed… where were you?”






Topik Hangat Siswa/i Tahun Akhir: Kahwin

Aduh. Entah mengapa, sejak dua menjak, isu nikah kahwin seperti selalu terngiang-ngiang di telinga saya. Beberapa hari lalu, saya ada berchatting dengan seorang sahabat lama yang kini juga berada di tahun akhir di sebuah universiti di Perak. Pada awalnya borak-borak hanya berkisar di sekitar perkembangan terkini, lama-kelamaan melalut hingga ke isu jodoh.

Tidak cukup dengan itu, supervisor projek tahun akhir saya juga ada 'mengenenkan' saya dengan seorang bekas pelajarnya yang juga berasal satu negeri dengan saya beberapa minggu yang lalu. Apalah Dr. Malu saya.

Ketika saya pulang ke rumah minggu lepas, saya sempat berkunjung ke rumah ibu saudara saya di Kota Bharu. Saya terkejut besar apabila beliau tiba-tiba bertanya;

"Dah bertunang kan hari tu?" sapa Mak Dah tiba-tiba.

"Erkk. Mak Dah, saya ni calon pun belum ada. Saya nak bertunang dengan siapa?" seloroh saya.






Sabtu, 30 April 2011

Oh, Artwork-ing Addiction!

Salam alayk. Hey guys, do you see anything new on my blog layout? Currently, I tried to get back on my old hobby. Drawing. Yes, I do love drawing so much since I was a kid. Especially when it comes to anime-like artwork. But when I grew up, there's not much time to allocate on this drawing-thingy.

Since now I'm quite free, the exams was finished about two weeks ago and just waiting for my viva. 8 days to go. It's better doing some useful things to kill your time.

For this time, the artwork on the sidebar and on the header were fully drawn with Paint.NET software. I'm not doing it free-handedly. But with the help of this software. My bad, the eyes and hand were not my original sketch. I copied it from google, render the background and paste it on my custom drawing.

It's hard to admit, I'm sucks at drawing hands. Actually for the eye part, I can sketch it very well using regular 2B pencil, but not using software. It's freaking hard man!

Anyway, this is just a cheap artwork. I'm still newbie in this field.


P/s: they say that left-handed people have exceptional ability in art. I guess that's so true. Thank God for this gift! :)


Jumaat, 29 April 2011

Ubat Sakit Jiwa Dan Hati Yang Paling Mujarab

Lewat petang kelmarin, saya masih berada di dalam bas untuk pulang ke desasiswa dari pusat pengajian. Saya mengerling ke tempat duduk sebelah. Selang satu kerusi. Kelihatan seorang pelajar antarabangsa berkulit gelap, membuka Al-Quran untuk menghabiskan masa yang mengalir sia-sia di dalam bas. Ah, luaran mungkin kelam. Namun di hatinya, siapa tahu, penuh dengan nur. Sehingga terpancar ke wajahnya. Hati jadi sejuk. Saya senyum sendiri.

Teringat suasana Ramadhan. Terasa betul imarahnya bulan Mubarak tersebut. Pemandangan manusia-manusia yang sedang keletihan berpuasa dengan Al-Quran di tangan. Itu di Malaysia. Rasanya kalau di tanah Arab suasana sebegini barangkali di mana-mana dan sepanjang tahun. Di dalam keretapi, di dalam bas, di rumah Allah apatah lagi.

Dalam hidup seorang perempuan, akan tiba suatu ketika di dalam setiap bulan, suatu minggu yang agak 'mengacau-bilaukan' jiwa dan hati. Dan di ketika inilah, tabiat makan mereka akan bertukar kepada karnivor sepenuh masa. Rasa mahu makan dan menelan orang, walaupun perkara yang dialami tidaklah seserius mana.






[Video] Pengantin Malu-Malu Dan Segan

Akibat terlalu malu dan segan, sampai semua jadi kekok.

Video ini asalnya saya peroleh daripada Facebook. Kelakar. Itu yang boleh saya simpulkan. Dari gaya mereka, mungkin mereka ini dijodohkan oleh keluarga. Hmm. Cinta selepas kahwinlah ni ye?





P/s: sweet...^__^



Khamis, 28 April 2011

Sakit Itu Penghapus Dosa

Beberapa hari lalu, saya dan keluarga sempat menziarahi pak long yang sedang sakit di HUSM. Tibanya waktu melawat, kami melangkah masuk. Suasana wad surgeri lelaki itu dipenuhi dengan pelawat. Penuh dan sesak dengan manusia. 

Saya bersalaman dengan mak long yang ada menemani pak long ketika itu. Mama bersalaman dan mencium kedua-dua belah pipi mak long. Tanda semangat, katanya. Pada mulanya, hanya kami sekeluarga. Namun lama kelamaan, katil pak long dipenuhi dengan pelawat.

Pak long orang yang disegani di kampungnya. Pak imamlah katakan. Tidak hairanlah jika ramai jiran dan orang-orang kampung yang datang melawat. Sehingga pelawat di katil-katil lain memandang ke arah kami, kerana terlalu ramai yang mengerumuni katil pak long.

Saya memerhati keadaan sekeliling. Ada pesakit yang langsung tiada pelawat. Ada yang hanya seorang. Dan ada yang 2-3 orang.






Khamis, 21 April 2011

Common Islamic Phrases You Need To Know



IN SHA' ALLAH When a person wishes to plan for the future, when he promises, when he makes resolutions, and when he makes a pledge, he makes them with permission and the will of Allah. For this reason, a Muslim uses the Qur'anic instructions by saying "In Sha ' Allah." The meaning of this statement is: "If Allah wills." Muslims are to strive hard and to put their trusts with Allah. They leave the results in the hands of Allah.


INNA LILLAHI WA INNA ILAHI RAJI'UN When a Muslim is struck with a calamity, when he loses one of his loved ones, or when he has gone bankrupt, he should be patient and say this statement, the meaning of which is : "We are from Allah and to hom we are returning." Muslims believe that Allah is the One who gives and it is He takes away. He is testing us. Hence, a Muslim submits himself to Allah. He is grateful and thankful to Allah for whatever he gets. On the other hand, he is patient and says this expression in times of turmoil and calamity.






Jumaat, 15 April 2011

Kembara 23 Tahun Di Bumi Tuhan

Saya agak terkejut sebenarnya kerana hari ulangtahun kelahiran saya pada tahun ini jatuh pada hari yang sama ketika saya dilahirkan 23 tahun yang lalu. Iaitu hari Jumaat. Sekali lagi saya terkejut apabila, waktu masuknya solat subuh pada hari ini ialah pada pukul 5.55 pagi, iaitu sama dengan waktu kelahiran saya.

Kata mama, sebaik sahaja saya keluar dari rahim beliau, kebetulan azan subuh berkumandang. Subhanallah. Rasa kagum tidak terucap. Waktu subuh waktu yang paling nyaman dan indah.

Terima kasih kepada semua yang mengucapkan selamat kepada saya. Cukup terharu. Orang pertama pada tahun ini ialah adik saya, Bibi. Terima kasih adikku sayang.

Kemudian disusuli oleh abang, Fakrul dan adik serta rakan-rakan di Facebook mahupun sahabat trio kimia saya, Ida dan Fara.






Selasa, 12 April 2011

Maaf, Saya Sedang Bercinta

Suatu hari, seusai berbual dengan mama saya di telefon sebelum tiba waktu kuliah, rakan saya di sebelah menegur:

"Borak dengan siapa tadi?"

Saya tersengih dan menjawab ringkas, "Dengan mak. Kenapa?"

Kelihatannya beliau sedikit terkejut. "Romantiknya. Macam dengan pakwe." 

Saya ketawa besar. Bukan kali pertama kejadian ini berlaku. Ketika berada di zaman matrikulasi dulu pun, rakan-rakan sebilik pelik melihat saya bercakap telefon dengan abang saya yang ketika itu sedang menuntut di Sarawak. Peluang untuk bertemu mata dengan beliau agak sukar, jadi telefonlah yang menjadi penghubung kami sekeluarga.

"Cakap telefon dengan abang macam dengan pakwe." Lagi.








Isnin, 11 April 2011

Kucing Juga Makhluk Tuhan Seperti Anda

Petang ini, saya tergelak besar apabila mendapat satu MMS yang dihantar oleh adik perempuan saya, Bibi. Kandungan MMS tersebut adalah gambar mama saya yang sedang tidur nyenyak bersama baby kucing baru keluarga kami yang bernama Ng. Kata Bibi, mama baru sahaja memandikan Ng dan adik-beradiknya yang lain. Elok sahaja berbungkus. Tapi, kenapa dengan kain buruk? Huhu.

Bibi guna kain buruk. T___T

Sekali lagi saya ketawa apabila Bibi memberitahu nama-nama baby kucing tersebut. Ku, Chi dan Ng. Asalnya daripada perkataan 'kucing'. Maka, disebabkan mereka tiga bersaudara, Bibi meletakkan nama begitu kepada mereka. Ah, nakal juga si Bibi ni.






Ahad, 10 April 2011

Nilai Sentimental Mi Segera Dengan Kehidupan Universiti

Megi kari campur sos cili Life sangat sedap!

Assalamualaikum. Sudah dua tiga hari, mood untuk study turun dan terus menjunam. Kesan psikologi teramat kurang impaknya untuk peperiksaan akhir kali ini. Maklum sajalah, ini adalah peperiksaan terakhir yang bakal saya hadapi sepanjang pengajian. Feel untuk exam itu masih belum muncul.

Mi segera, atau yang anda panggil megi tu, boleh dikatakan sebagai menu wajib semasa belajar. Tak kiralah anda di sekolah berasrama, kolej atau di universiti. Ini adalah teman setia. Saya berani potong kuku yang anda semua pernah makan megi. Tak buat sendiri dengan air panas, mesti makan dekat kedai-kedai mamak. Kan? (berani potong kuku je. hiii.)






Sabtu, 9 April 2011

Telur Ayam Sintetik (Tiruan) Dari Kaca Mata Seorang Pelajar Kimia

Dalam istilah sains, sintetik adalah bahan bukan semulajadi. Bermaksud ianya dicipta dan diolah daripada bahan lain terutamanya bahan-bahan kimia menjadi suatu bahan lain yang menyerupai bahan asal atau semulajadi yang dikehendaki - seperti telur ayam.

Pernah dengar tentang telur ayam tiruan? Dua tiga hari kebelakangan ini, isu telur tiruan ini menjadi isu hangat di media. Sebenarnya di China, kewujudan telur tiruan ini sudah lama. Malah dikomersialkan oleh sebuah syarikat. Anda mahu tahu cara-cara menghasilkannya? Mari saya kongsikan kepada anda.

Cuba anda bayangkan, kos untuk membuat telur sintetik ini tersangatlah murah. Kos pembuatan untuk satu kilogram telur ini hanyalah lebih kurang 0.55 yuan. 1 yuan bersamaan dengan kira-kira RM 0.462. Jadi, secara kasarnya, di Malaysia, harga kos untuk sekilogram telur tiruan ini hanyalah kira-kira 25 sen!






Khamis, 7 April 2011

Malaysian Islamic Anime, Arts And Comics

Assalamualaikum. Final exams is just around the corner. But sometimes, you don't even have the heart to study at all. Okay. Stuffing this blog with some cool and new infos might be just great. Huu. Sorry for keep updating in English recently.

I need some time and good material in order to write a nice and long interesting article for you guys. And do you know, writing in English can increase your blog's traffic besides brushing up your second language? You know, since this language is widely used by the whole universe, there is no surprise when people throughout the world is searching for some hot keywords. Especially in English.

Okay, enough with the bluff. Let's get back to the topic.

Well, my previous entry about Muslim Manga, Cartoon And Arts before had really caught the readers' attention quite a lot. Thank you for your support!

Introducing three of them (for the time being, because I couldn't find anymore than this), three group of young muslims that endeavor in their creativity as being a part of da'awah. MashaAllah. Their arts are superb and astonishingly exquisite!






The Woman In Your Life

Credit


Tomorrow you may get a working woman, but you should marry her with these facts as well.

Here is a girl, who is as much educated as you are; 
Who is earning almost as much as you do;






Rabu, 6 April 2011

[Video] Salat (Prayer) Is So Refreshing!

Salam alayk and good day, mates! Whoa, a little bit Aussie's accent there. Hehe. Yesterday, I stumbled upon many interesting educational Islamic videos. And this one came from Productive Muslim. Enjoy this video (a very short one actually, and you'll gonna watch it a few times :) )

It is about how salat performs as the rechargeable battery. When you feel down and disappointed, take your wudhu' and perform your salat. Make du'a to Him. InshaAllah.




There are a few interesting pages on Facebook. Consider liking them if you love their works! May Allah bless them for this good effort on educating other muslims :)







P/s: Successful indeed are the believers, who are humble in their prayers. [23:1-2]


Selasa, 5 April 2011

How To Control Your Anger

Salam alayk. I'm running out of idea on posting new entries lately. A lot of stuff needs to be settled off. You know, being a final semester's student is not easy. Yes for you, but not for me. Maybe.

I don't know why, but I felt so irritated with a few people. Feeling want to scream and yell straight away, but nope. I'm not that kind of person.

Maybe I'm too soft-hearted. They don't even have that kind of respect. At least, be sensitive to others. Your insensitivity to others may lead other people feel jerky to you. You got that? Jerky. I'm sorry for using nasty word here.

But still, after giving them a few hints on how I hate the way they acting, they just still don't get it. Arggghh. O Lord, please tell them. Unfortunately, I'm don't have the nerve to scold them off. I can't let my anger on people or I'll end up blaming myself later on.

I've done this once - and it's only through emails, not even a face-to-face, heart-to-heart conversation. I scolded him (oppss. it's a 'him'. kantoi.) for this, this and that. A problem happened, and I'm raging out (actually silently, deep inside) on that day. Walking back from school with full anger and sit back writing a scariest email I ever wrote to a person.






Isnin, 4 April 2011

Simpan Saja Gambar Itu

Saat saya melewati Facebook petang ini dan beberapa hari lepas, kelihatan beberapa gambar gadis-gadis muslimah yang semestinya bertudung. Tetapi malangnya, entah mengapa saya pun tidak faham. Kenapa perlu diupload gambar yang terbuka auratnya secara terang-terangan - seperti tidak bertudung?

Ramai yang saya perhatikan, diluarnya secara realiti memang bertudung litup. Yang menyedihkan, lain pula ragamnya di FB. Kenapa?

Kenapa perlu dipertontonkan aurat itu kepada umum? Kenapa perlu ditunjuk gambar bercuti dengan boyfriend (itu dah satu dosa), dan tidak bertudung pula tu? (tambah lagi satu dosa). Kiralah sendiri, berapa banyak dosa free yang anda dapat.

Tidakkah fungsi utama bertudung itu adalah untuk menutup aurat iaitu rambut, leher dan dada? Tiada gunanya jika anda bertudung diluar, tetapi anda membuka aurat di alam maya. Keadaan itu sama sahaja seperti anda tidak bertudung.






Ahad, 3 April 2011

Seronokkah Menjadi Genius?

Hari ini, saya terbaca satu artikel di dailymail.com, mengenai seorang kanak-kanak berusia 12 tahun yang dikatakan telah memformulasikan semula teori relativiti yang diperkenalkan oleh sainstis yahudi, Albert Einstein. Dikenali sebagai Jacob Barnett, kanak-kanak tersebut dilahirkan autisme, tetapi telah dikurniakan kebolehan luar biasa dalam bidang matematik dan astrofizik.


Jacob Barnett, 12


Memformulasikan semula teori relativiti itu adalah sesuatu yang saya tunggu-tunggu selama ini. Saya tidak tahu kenapa, tetapi seseorang harus memecah tradisi teori Einstein. Pakcik Einstein ini bukan sahaja terkenal dengan teori relativiti, malah banyak lagi bidang lain. Bidangnya banyak tertumpu ke arah kejuruteraan elektrik.






Rabu, 30 Mac 2011

Rahsiakan Pertunangan, Hebahkan Pernikahan

Gambar ini diambil sewaktu majlis akad nikah
dua pupu saya, Kak Su.
Saya rasa terpanggil untuk menulis entri ini setelah berlaku sedikit kekecohan sejak beberapa hari yang lalu. Alkisahnya, timbul kisah seorang sahabat lama saya yang sudah melangsungkan perkahwinan pada tahun lepas, tetapi majlis walimah belum dilangsungkan. Malahan, saya sendiri tidak mengetahui yang beliau sudah pun berkahwin, dan saya hanya mengetahuinya melalui seorang sahabat rapatnya.

Pada awalnya, saya sendiri agak terkilan kerana tidak diberitahu akan pernikahan beliau. Saya lebih suka jika beliau sendiri memaklumkan kepada saya tentang itu.







Sabtu, 26 Mac 2011

MasyaAllah, Berlagaknya!

Dalam beberapa insiden yang berlainan, saya berhadapan dengan pelbagai kerenah manusia yang saya sendiri kurang pasti untuk mentafsirkannya. Adakah ianya satu bentuk luahan perasaan atau pun satu jenis perbuatan menunjuk-nunjuk kehebatan diri, saya pun tidak tahu.

Entri kali ini tidak sesekali ditujukan kepada sesiapa. Sekadar peringatan kepada diri sendiri dan anda yang sedang membaca. Kita hidup dikelilingi pelbagai jenis manusia - dan di antara mereka termasuklah golongan ini. Suka bermegah dengan kehebatan dan kelebihan diri. Atau dalam bahasa yang paling mudah dihadam: macam bagus.






Khamis, 24 Mac 2011

Harga Selautan Syukur

Surah Ar-Rahman adalah antara surah kegemaran saya. Selain daripada ayatnya pendek-pendek, surah ini juga pendek. Hanya 78 ayat. Walaupun ayat dan surahnya pendek, namun pengajaran yang tersirat di dalamnya tidak digambarkan dengan kata-kata.

Satu perkataan sahaja sudah cukup untuk surah ini - erti syukur.


فَبِأَىِّ ءَالاءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ 

"Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?"


Cuba anda bayangkan, ayat ini diulang sebanyak 31 kali dalam surah tersebut. Ini menunjukkan betapa banyaknya nikmat yang Dia telah beri pada kita.

Kadangkala, kita suka membandingkan diri sendiri dengan orang yang lebih daripada kita - contohnya dalam isu kecantikan diri. Ataupun dalam isu harta benda, kepandaian, kebolehan dan macam-macam lagi.

Ya, saya juga pernah diuji sedemikian. Kenapa aku tak dapat ini, kenapa aku tak dapat itu, dan macam-macam kenapa lagi. Saya ingin bawakan satu contoh terbaik yang saya pernah alami dalam hidup saya, yang membuatkan saya merasakan Allah itu terlalu baik, dan sememangnya Dialah yang terbaik. Dialah sebaik-baik pengatur kehidupan.






Rabu, 23 Mac 2011

Tertegakkah Syariat Islam Di Hospital?

Hati saya berasa sungguh girang kerana berjaya menghabiskan novel 'Denyut Kasih Medik' yang saya beli di sebuah karnival yang berlangsung di kampus beberapa minggu yang lalu. Masa yang agak lama diperuntukkan untuk menghabiskan pembacaan lantaran kesibukan di semester akhir - tesis dan segala macam hal. Namun, Alhamdulillah, pada malam ini saya sudah pun berjaya menghabiskannya.

Jika jawatan Menteri Kesihatan Malaysia itu terletak pada tangan saya, novel ini saya akan wajibkan sebagai bahan bacaan wajib setiap pelajar perubatan dan doktor yang beragama Islam. Bukan apa, supaya doktor-doktor Muslim ini lebih memahami dan prihatin dengan soal ibadah pesakit; yang kadangkalanya diremehkan oleh pesakit. Antara tahu atau tidak tahu. Atau buat-buat tidak tahu.

Sekurang-kurang, golongan ini boleh memberi rawatan 'spiritual' selain daripada rawatan fizikal. Perubatan bukan sahaja pada kesakitan jasmani, rohani juga perlu dirawat.


Terlalu banyak maslahah berkaitan ibadah yang selalu dipandang ringan oleh pesakit ketika berada di hospital. Bukan sahaja di hospital, malah di mana-mana sahaja - ketika kita diuji dengan penyakit.







Isnin, 21 Mac 2011

Diari Seorang Bibliophile

Sarah tidak mengetahui bahawa dia adalah seorang bibliophile sejak kecil. Semenjak awal persekolahan, ibu bapanya selalu membelikan buku kepadanya. Buku yang dibeli kadang-kadang berunsurkan cerita kanak-kanak, adakalanya lebih mengarah kepada akademik dan ilmiah. Di rumahnya ada beberapa rak buku. Dan beliau sangat sukakan buku.

Selain daripada gemarkan buku, Sarah juga suka 'melepak' di perpustakaan sewaktu cuti hujung minggu. Berbekalkan basikal bertayar getah berwarna-warni itu, Sarah mengayuh ke arah perpustakaan komuniti yang terletak tidak jauh dari rumahnya. Tabiatnya itu berterusan sehingga ke alam sekolah menengah sehinggalah ke universiti tempat belajarnya sekarang.






Sabtu, 19 Mac 2011

Kerana Ibu Tidak Redha

Rancangan sebenar saya pada hari ini ialah untuk berjumpa dengan beberapa orang rakan baik saya yang akan bergraduasi pada hari ini di Kampus Kejuruteraan USM di Transkrian, Nibong Tebal. Perancangannya sudah ada seminggu sebelum itu. Siap dengan peta dari Google Maps dan kereta. Maklum sajalah, ini kali pertama saya menjejakkan kaki ke sana.

Perjalanan yang bakal mengambil masa kira-kira 45 minit dari Kampus Induk ke sana, dengan trafik yang tidak dapat diduga. Tambahan pula hari ini hari Sabtu. Bagi anda yang pernah ke Pulau Pinang atau memang tinggal di sini, faham-faham sajalah bagaimana pengguna jalanraya di sini. Saya sebenarnya tidak berapa bimbang untuk memandu di sini kerana saya mendapatkan lesen memandu di sini. Jadi, pengalaman berhadapan dengan trafik yang menggerunkan itu sudah ada.






Khamis, 17 Mac 2011

Tersalah SMS Lalu Bercinta

Tajuk sebuah novel dari Indonesia. Kelakar!
Baru-baru ini saya ada terbaca di akhbar tentang seorang gadis 18 tahun yang dinikahkan tanpa kerelaan di Thailand, gara-gara bercinta dengan seseorang yang disangkanya pegawai bank yang berumur 30-an dan masih bujang. Semuanya bermula selepas si 'pegawai bank' tersebut tersalah call nombor gadis berkenaan, lalu berlanjutan sehingga bercinta, tanpa melihat wajah masing-masing.

Pasangan tersebut ingin berjumpa, dan suatu hari berjumpalah mereka di perhentian bas yang saya tidak ingat di mana (blind date di bus stop adalah sangat tipikal, tahu?)


Rupa-rupanya 'pegawai bank' tersebut adalah seorang atuk yang berumur 68 tahun! Atuk dan rakannya lagi seorang membawa gadis itu dan bernikah di Thailand. Mereka bernikah, namun tahap nasib baiknya sangat tinggi. Kebetulan gadis tersebut ABC. (tak tahu apa itu ABC? rujuk sini)

Inilah namanya cinta SMS. Macam-macam.

Saya teringat, saya juga pernah dihubungi dan dihujani SMS-SMS rawak yang kononnya tersalah hantar.






Si Penikam Dan Yang Tertikam

Pernah rasa kena tikam?
Atau ditikam?
Atau tertikam?

Hari yang agak sedih
Dan agak mengejutkan bila orang yang kita percaya
Orang yang kita hormat dan sanjung
Cakap benda buruk tentang kita di belakang.

Kalau benda betul tak apa
Ini dah masuk benda serius
Tak betul boleh membawa fitnah
Fitnah itu dosa besar, tahu?

Kalau tak suka, sila beritahu
Supaya orang tahu.



Semoga Allah mengampuni dosa kalian. Amiin.


P/s: masih berbaki 55 hari sebelum menamatkan zaman universiti. Semoga hari yang berlalu bertambah baik, mudah dan tenang. Bahang pulau mutiara yang tak bersinar ini semakin kuat. Mohon beri kekuatan Ya Allah.




Rabu, 16 Mac 2011

I'm Sorry, It's Way Too Personal


Assalamualaikum and good day to all my dear readers. Just a short mumbling here and there. The weather here in Penang is just nice, with bright sun as usual. But apparently there's slight cloudy at the back side of the hill. Yes, Minden hill I guess.

The personal thing that I would like to highlight here is about Facebook. Scrolling up and down the wall, my eyes catches a friend's status; 'deleting strangers and deactivate'. Hmm. Sounds intriguing. I clicked on my friend's list. And for sure, several of them I never knew who they were. I guess they just adding me randomly for the sake of increasing their friend's number.






Selasa, 15 Mac 2011

Si Puitis Dan Si Saintis


Tatkala saya membaca entri-entri beliau, hati saya cukup tenang. Saya cukup suka dengan gaya penulisan beliau, dan sehingga kini, beliau memang idola penulis saya. Kebanyakan gaya bahasa dan penulisan saya juga kadang-kadang di pengaruhi oleh beliau. Tidak lain tidak bukan - Dr. Faisal Tehrani.

Sungguh, hati saya cukup gelisah memikirkan situasi yang berlaku pada akhir-akhir ini. Ah, bencana alam sana sini. Tanda-tanda kiamat makin jelas. Mampir dengan pantas.

Saya terfikir, sempatkah aku bertaubat? Sempatkah aku nak buat itu? Sempatkah aku nak buat ini? Otak mencongak sendiri.

Rasanya, saya agak terleka dengan duniawi dua tiga hari ini. Kerja-kerja yang dibuat bukan pada tahap optimum.

Jadi, apa kaitannya dengan tajuk entri ni? 






Sabtu, 12 Mac 2011

Muslim Manga, Cartoon And Arts

Assalamualaikum and good day!

Dear readers, first of all I would to plead all of you to take a minute and pray for the recent earthquake and tsunami victims in Japan. Even though Japan is not a Muslim-majority nation, but Islam taught us to do good deeds for all mankind. The disastrous natural phenomenon had left detrimental effects on the land, which I stunned in dismay when the first time I saw the video in FB. Mashaallah. Allah is so great. Everything happen in His will.

I'm a huge fan of manga. And I read a lot of Japanese manga such as Naruto, Yakitate! Japan and Fullmetal Alchemist. Several days ago, I bumped into one website. I'm sure quite of you know Deviantart. A well-known website where, a community of artists and those devoted to arts.








Jumaat, 11 Mac 2011

Tips Cantik & Hensem Sepanjang Hayat

Saya pernah jumpa beberapa orang dalam hidup saya. Mungkin dah berpuluh-puluh dah kot. Pertama kali jumpa diorang ni, berseri sungguh. Padahal takde pakai mekap pun. Tak kira lah lelaki atau perempuan. Saya terfikir, "oh, inilah yang orang kata muka ada 'nur' kot".

Apa-apa pun, yang penting saya nak kongsikan beberapa tips yang saya kutip dan amalkan sepanjang hidup saya. InsyaAllah dan moga-moga semua yang membaca boleh amalkan dan kongsikan dengan orang lain pulak.



Bangun tidur


Bangun je dari tidur, set kan dekat minda, kaki kanan kena jejak ke lantai terlebih dahulu. Bagi saya, permulaan hari yang baik adalah bermula dari bangun tidur. Jangan lupa baca doa bangun tidur. Alarm henfon jangan snooze banyak kali, nanti off pulak (yang ni saya selalu buat. hehe.) Bila dah off, mulalah subuh gajah. Oh no!






Rabu, 9 Mac 2011

Because He Is A Muslim






P/s: Spread the words!




Sabtu, 5 Mac 2011

Surat Seorang Remaja Kepada Perdana Menteri Malaysia


Assalamualaikum Dato’ Seri.

Saya, Muhammad Muizzuddin bin Zaini. InsyaALLAH Julai nanti genaplah umur saya 19 tahun. Masih berbaki lebih kurang 2 tahun sebelum saya layak mengundi. Tetapi saya yakin dalam ruang demokrasi tidak pula mensyaratkan yang saya hendaklah berumur 21 tahun untuk melayakkan surat saya ini dibaca Dato’ Seri.






[Video] Iktibar Dari Penghuni Raudhatus Sakinah


\



Video ini saya ambil di FB, hasil perkongsian seorang rakan yang prihatin. Ini adalah rakaman program Al-Kuliyyah yang disiarkan di TV3, menceritakan pengakuan bagaimana seorang muslimah yang pada mulanya tersasar dari landasan Islam pada mulanya, sehingga sanggup keluar dari agama akibat cinta yang sungguh buta. Setelah ditempatkan di Raudhatus Sakinah, beliau mula mendalami Islam. Jom sama-sama ambil iktibar.




Isnin, 28 Februari 2011

Hati, Benak, Empunya Dan Yang Maha Satu

Jangan dilafaz kata rindu selagi belum berhak
Jangan dilontar kata cinta selagi belum bersedia
Jangan dititip kata janji selagi belum yakin

Tatkala rindu datang mengetuk hati
Hati bergegar dalam gundah

Hati ingin berkata
Namun kata tidak rela diluahkan

Benak ingin meluahkan
Namun luahan tidak rela disuratkan

Lalu
Benak dan hati bersatu
Memupuk rasa yang satu
Membujuk jiwa celaru






Sabtu, 26 Februari 2011

12 Fakta Zaman Kanak-kanak Saya


Basikal pertama yang ayah beli untuk saya sebijik macam ni. Hehe.






Jumaat, 25 Februari 2011

[Video] Bunga-Bunga Cinta




Tak pernah terlintas di benakku
Saat pertama kita bertemu
Sesuatu yang indah tumbuh dalam gundah
Harum dan merekah






Khamis, 24 Februari 2011

Saat Rapuhnya Seorang Khadijah

Assalamualaikum. Saya doakan semua yang sedang membaca blog saya ni ceria-ceria, diberikan kesihatan dan nikmat yang berpanjangan. InsyaAllah.

Oh, tajuk di atas sama sekali tak berkaitan dengan Ummul Mukminin, Saiyidatina Khadijah. Ini adalah berkaitan dengan saya.

Bila kawan-kawan tengok, saya ni macam okey dan bebas dari masalah. Tapi dalam hati...masyaAllah...Tuhan saja yang tahu.

Resah gelisah, tak keruan, serabut, dan macam-macam lagi. Itulah yang melanda 2-3 hari ni. Itu tandanya deadline assignment, tesis dan test yang semakin menghampiri dan menghantui dari belakang. Sampai nak tidur pun tak lena. Mau pekena 1-2 jam baru dapat nyenyak. Huuu.






Rabu, 23 Februari 2011

Facebook, Non-muslims And Dot...Dot...Dot...


Screen-captured for a long time ago. What say you? =.="


Kisah Pelajar Antarabangsa Dan Bahasa Melayu

Tajuk entri kali ini mungkin nampak berat. Bagi anda yang rasa kurang berminat, sila-silakan membaca entri lain. Sudah beberapa hari blog ini sepi tanpa entri. Bukan apa, sibuk dengan duniawi. Macam biasa. Blog saya bukanlah blog harian, yang mana macam diari yang selalu orang lain buat. Hari buat apa, pergi mana, jumpa siapa dan macam-macam lagi.

Kali ini, saya nak bercerita mengenai beberapa insiden yang ada kaitan dengan tajuk di atas. Alkisahnya, tengah hari tadi, saya bergurau dengan seorang pelajar master berbangsa India. Teman sepenyelidikan. Beliau sangat ramah, dan saya senang sekali berborak dengan beliau.


"KD, you tengok ni. Senarai tugas yang Dr. dah susun untuk kita." kata Sri sambil membaca satu-persatu tugasan yang telah ditampal di meja komputer bilik siswazah. 

Pada senarai itu juga, terdapat nama seorang pelajar antarabangsa, Rashid, dilahirkan di Somalia tetapi menetap di Libya.

"Hmm. Dr. tulis dalam bahasa Melayu, macamlah dia boleh faham," kata saya sambil ketawa.






Jumaat, 18 Februari 2011

Resepi: Puding Karamel

Yang ni buat masa raya 2010. 1st time buat, tu yang tak berapa nak cantik sangat. Tapi happy sebab jadi! Hehe!


Keinginan untuk menulis tengah membuak-buak sebenarnya. Tapi tak tahu nak tulis ape. Meh kat sini saya nak kongsi satu puding favorite saya, puding karamel. Selalu dah buat kat rumah ni. :)

Bahan-bahan:






Khamis, 17 Februari 2011

[Video] An Afternoon With The Hijjabed

Assalamualaikum. I was thinking of updating my blog last night. But after several times trying, it happen to be some technical problems with Blogger and I decided to take a 'short' nap. But the so-called 'short' nap eventually turned out to be sleeping until morning. My bad.

So, this is one my favourite video which I watched it countless times already. I love the message, and also the way they relaying the muslimah images in the society nowadays.

After you're finished watching, tell me which one character that suits you best! :)

 


Selasa, 15 Februari 2011

Muslimah, Apa Sudah Jadi?

Semalam, saya memulakan perjalanan ke kelas dengan menaiki bas bermula dari bus stop dekat Palapes. Alhamdulillah, kali ni dapat duduk. Selalunya macam tu lah, adakalanya dapat duduk, kadang-kadang kena berdiri.


Di sebelah saya ada 2 orang siswi yang sedang berdiri. Mereka berborak-borak tentang acara Temasya Olahraga Tahunan (TOT) yang bakal berlangsung di USM tak lama lagi. Untuk pengetahuan anda, TOT adalah acara tahunan USM.

Berikut adalah antara borak-borak yang dapat ditangkap oleh telinga saya:






Jangan Biarkan Rasulullah Menangis

Salam alayk kepada semua. Hari ini, 12 Rabiul awwal 1432H. Rasanya saya tak perlu tanya lagi, budak sekolah tadika pun tahu kan? Moga-moga Rasululllah s.a.w memberi syafaat kepada kita semua di akhirat kelak. InsyaAllah.

Tetapi apa yang menyedihkan, segelintir manusia yang mengaku dirinya umat Nabi Muhammad s.a.w seolah-olah tidak terkesan dengan post yang bertubi-tubi di Facebook mengenai V-day dan Maulidur Rasul. Sedih. Sedih baginda jika melihat keadaan umatnya seperti sekarang. Sedangkan baginda begitu kasihkan umat, sehingga saat-saat terakhirnya sebelum wafat, baginda menyebut "ummati...ummati...ummati..." yang bermaksud "umatku...umatku...umatku..."

Tidak malukah kita? Lihat gambar ini:






Ahad, 13 Februari 2011

Imannya Runtuh Kerana Aku

Mempunyai akaun Facebook pada masa kini adalah sesuatu yang perlu bagi kebanyakkan orang. Malah Suri juga begitu. Namun baginya Facebook bukanlah keutamaan baginya. Sekadar mengetahui perkembangan semasa keluarga dan rakan-rakan lama. Tambahan pula yang jauh di perantauan. Maka, Facebook adalah medium yang praktikal untuk berhubung.

Suri, seorang muslimah yang tahu batas agama dan hukum-hakam. Dia cukup menjaga aurat dan batas pergaulannya. Namun kekhilafan yang dilakukannya suatu hari, menyebabkan dia berasa sungguh kesal. Dan dia yakin, dia juga mempunyai saham terhadap dosa tersebut.






Sabtu, 12 Februari 2011

Berdakwahlah, Walaupun Hanya Dengan Tulisan

Pagi Sabtu yang hening dan nyaman ini belum cukup untuk menggugah iman diri ini untuk menyelinap kembali ke dalam selimut seusai solat Subuh. Walaupun hanya melelapkan mata kira-kira pukul 3 pagi tadi, mata saya cukup degil. Agaknya saya mewarisi perangai ibu saya, tidak boleh tidur pagi.

Saya kini dalam proses menghabiskan novel yang baru dibeli beberapa hari lepas - Denyut Kasih Medik tulisan seorang doktor perubatan Muslim yang cukup tinggi ketegasannya dalam menegakkan syariat Islam di hospital, Dr.Farhan Hadi yang juga teman hidup kepada penulis terkenal, Fatimah Syarha.

Akhirnya, buku yang termasuk dalam wishlist saya pada tahun ini sudah tertunai, walaupun baru sebuah.

Ketika saya sedang berjalan keluar makan malam bersama rakan-rakan di Plaza Ivory semalam, fikiran saya bercelaru. Terlalu banyak yang bermain di fikiran. Memikirkan diri yang mempunyai kelemahan terbesar yang sering saya kesali - sukar dan lemah ketika berhadapan untuk menasihati orang-orang tersayang yang melakukan maksiat.






Selamatkan Kucing Ini!



P/s: Haha. Comel! ^_^


Jumaat, 11 Februari 2011

Arise, Muslim Youngsters!



Salam alayk to my dear readers. It's the holy and barakah Jumu'ah again. Alhamdulillah, we're once again given the ni'mah from The Almighty Creator to sip the world's luxury. How's your imaan today?

My thoughts wandering about the young Muslims whereabout today. Especially in Malaysia. Don't we have more than 60% majority of Muslims in Malaysia? So why am I searching for young Muslims when we can see the existence of a huge number of Muslim community in Malaysia?

The answer is, the number of young Muslims that really understand the belief behind Islam itself. Most of them nowadays practically, take things for granted. Embracing Islam as the way of life apparently not the priority of these youngsters nowadays. By navigating away from the teachings, it is a sign that the end of dunya seemingly very near. The mother nature in on the verge of death.

Several fundamental things that I would like to take into account, very crucial for the development of these 'little khalifahs'.






Isnin, 7 Februari 2011

Artikel Pertama Saya Di Dewan Kosmik Sudah Diterbitkan!

Cover edisi Feb 2011
Alhamdulillah. Segala puji bagi Dia yang melancarkan urusan segala-galanya. Walaupun dengan keadaan kesihatan yang sangat kurang memuaskan sejak pulang dari Terengganu, namun saya tersenyum lebar apabila mendapat tahu artikel yang saya tulis dan hantar pada akhir tahun lepas sudah pun diterbitkan pada edisi bulan ini.

Jika anda berkesempatan, belilah majalah Dewan Kosmik keluaran Februari 2011 (bulan ni) dan lihat pada segmen 'Kejuruteraan Kimia' pada mukasurat 44 dan 45 bertajuk: 'Bahan toksik: ancaman dalam diam'.


Artikel banyak berkisar tentang bahan-bahan toksik yang berlambak dalam pasaran, sama ada terang-terangan (macam kalium bromat) ataupun yang tersembunyi dalam produk-produk makanan dan kosmetik.






Ahad, 6 Februari 2011

Si Pemungut Sampah Berhati Emas

Li Yukun sedang mengasingkan sampah yang dikutip

Mengisahkan seorang wanita China, Li Yukun berusia 64 tahun. Untuk pengetahuan anda, umur persaraan di republik itu ialah 50 tahun. Bermakna, wanita ini sudah lama melepasi umur persaraannya.

Tetapi yang menghairankan, beliau beriya-iya meminta pihak majikannya supaya menyambung kembali kontrak pekerjaan beliau iaitu sebagai pekerja pembersihan dan pemungut sampah. Ketika ditanya, mengapa ingin bekerja, sedangkan beliau sudah begitu tua dan barangkali kudratnya pasti terhad untuk melakukan kerja dengan lancar. Beliau menjawab,
"Saya masih mempunyai lebih daripada 10 orang pelajar untuk dibantu."






There Goes A Dad's Advice About Facebook

When I was chit-chatting with families on a black-out day, suddenly the topic changed into this facebook-thingy issue.

The earlier chit-chat was expounding on a childhood friend of mine, a primary-school boy whom I never met since 15 years ago. But apparently I bumped into him in facebook.

I named this guy as 'K'.

So, my mom asked in astonishment, "How come you found his facebook? 15 years is not a short period."

"Oh, I've uploaded a photo when I was in standard one. Then, one of my friend tagged all of the people on the photo to their facebook. That's how it goes, mom." I replied.

The not-so-huge-but-cozy living room went silent for a few moment until my dad voiced out.






Rich Choc Pudding: Alhamdulillah, I Made It!



All praises to Allah, I just went back to this island from dearly Terengganu. The holiday was great as usual, which I longing to see my family and my adorable, fluffy cat, Shiro.

So, during this CNY hols, I manage to make a pudding (I do love baking and cooking, as well as eating), very moist and chocolate-rich. Yeay! I bet you'll gonna try this recipe.






Rabu, 26 Januari 2011

Perempuan Memang Tak Guna

Saya percaya bahawa apabila anda mula-mula membaca tajuknya, dan membacanya mengikut intonasi yang betul, anda tersangat tidak bersetuju. Sebelum anda mengatakan rasa tidak puas hati itu, eloklah dahulu bertenang dan baca dengan teliti semua fakta yang dikemukakan. Jika ada mana-mana point yang tidak tepat, sila betulkan saya.







Isnin, 24 Januari 2011

Mom & Dad, I Wanna Get Married

Actually in these couple of weeks, I've give it some thought.
I'm turning 23 this year. Yes, 23. It's a big number.
And the next - would be 24, 25, 26 and bla bla bla...

It's not that I'm totally into it.
Preparing, but not fully.
Surely but slowly. The clock's ticking.
Someday, I have to get married.
But anyhow, getting married is not an easy task.
People would rather say, "You have no money, no achievement, no job. Why bother to get married now?"
No, it's not the key point. The key is, how would you prepare yourself.







Ahad, 23 Januari 2011

Covering The Chest Is The Best!



Salaamun alayk. Hey guys, recently I just found this so-called [WIR Campaign - Covering The Chest Is The Best!] on Sue Anna Joe's tumblr and her interesting blog too.

Honestly, I really love the image. The way it portrays...just nice and simple, yet so meaningful and understandable. Let's get back to basic, what are we wearing veils and hijab for. It's the matter of women's dignity and aurah.

Aurah comes from Arabic words, which means humility.

Wearing hijab is something that we have to accept about our religion. It's not just about covering our hair. It's also about embracing modesty as the way of life. Don't you think so?

So, let's check. Do our veils and hijab perfectly wore on top of our heads? Does it covers your neck and chest perfectly?

Transform yourself now! There's no second thoughts when doing good deeds! May Allah ease and bless all of us. InshaAllah. :)


Ah! Kerinduan Bumi Iklim Deeni Menjengah



Ah, bumi Iklim Deeni itu
Sekali lagi bermain di ruang serebrum...






Sabtu, 22 Januari 2011

Wishlist Buku 2011

Hmm. Keinginan untuk membaca buku-buku ni dah lama bersarang dalam hati sebenarnya. Cuma tak sempat nak keluar dan beli je. Mungkin boleh try beli online. Harap-harap tahun ni saya berjaya kumpulkan semua buku ni. Hehe.



#1 - Buku ni 1st!






Jumaat, 21 Januari 2011

Kahwin Oh Kahwin

Salaamun alayk. Sebelum mula buat homework malam ni, saya nak share satu artikel best yang dihasilkan oleh saudara Adlan Khalidi.




Terbeliak bijik mata tengok infografik yang Bro Adlan buat ni. Siapa cakap kahwin ni senang? Huhu.


P/s: Orang kata final year ni adalah tahun mencari jodoh. Siapa yang nak kawin dengan saya, jom sama-sama simpan duit dari sekarang. Lagi 2-3 tahun cukup la tu. Haha :D


Khamis, 20 Januari 2011

Dia Yahudi

Gambar hiasan

SEBAIK sahaja menjejakkan kaki di kafeteria bangunan Marquette University Alumni Union, bebola mata Salehuddin liar mencari sesusuk tubuh milik David Robbins. Entah apa sebabnya David ingin berjumpa dengannya, Salehuddin sendiri kurang pasti.

Semalam, selepas tamat kuliah Middle Eastern History, David Robbins menahan Salehuddin di luar pintu. Katanya, dia ingin berbicara dengan Salehuddin pada esok hari di kafeteria ini pada jam 2.30 petang. Macam mustahak sangat bunyinya. Salehuddin menerima pelawaan itu, walaupun dia hanya mengenali David Robbins sebagai salah seorang teman sekuliahnya.

David masih belum tiba lagi. Jam di tangan menunjukkan pukul 2.20 petang.
Mungkin David sedang dalam perjalanan ke sini. Salehuddin berjalan menuju ke kaunter makanan dan minuman. Perutnya terasa sangat lapar. Suhu musim salju yang terlampau dingin di Milwaukee membuatkan perut sering menjerit minta diisi.

Setelah membayar harga makanan dan minuman, Salehuddin memilih untuk duduk di meja yang berhampiran dengan kaunter bayaran supaya mudah David mencarinya nanti.

Roti sandwich berinti tuna disuap ke dalam mulut. Walaupun sudah lebih setahun bermukim di negara ini, anak tekak Salehuddin masih mengidamkan teh tarik, roti canai dan nasi lemak.
Bila berada di perantauan, kita akan merindui makanan dan minuman yang selalu kita makan di negara asal. Cuma tinggal lapan bulan sahaja lagi sebelum Salehuddin tamat pengajian dan pulang ke tanah air.






Kepada: Adam. Daripada: Hawa

Assalamualaikum pembuka madah kata, penguat hati untuk berbicara. Setelah kata-kata di dunia nyata tidak mampu ku jadikan medium, hanya tinta hitam dan putih menjadi medan meluahkan rasa.


Adam,

            Aku yang bergelar Hawa, dijadikan oleh Yang Maha Kuasa mempunyai hati dan perasaan kuat untuk dikasihi dan dicintai oleh mu sang Adam. Tetapi tahukah Adam, semakin kuat perasaan ini, semakin hebat jugalah iblis dan syaitan menganyam dan menyuntik angan-angan palsu, yang dirasakan cukup indah dan membelai jiwa. Maafkan aku jika tindakan ku menghilangkan diri ini mengundang rasa kurang senang dihatimu. Ku ingin kau tahu, perasaan ini hadir tanpa diduga. Walaupun ketika awalnya minda keras menafikan, tetapi akhirnya, hati tidak mampu menidakkan.






Selasa, 18 Januari 2011

Dunia...Dunia...

Bulan Januari. Jadual saya sudah padat dengan pelbagai aktiviti kampus. Oppss. Bukan aktiviti kampus. Aktiviti menyelesaikan saki-baki perkara yang perlu dilakukan di semester akhir ini. Tesis, projek tahun akhir (FYP) dan segala bagai. Sampai rasa dah tak termuat untuk di save semuanya dalam otak.

Termenung...
Niat dihati pada asalnya, saya ingin bekerja part-time. Almaklumlah, 14 unit je. Tolak FYP, jadilah 11 unit. Sepatutnya memang free dan boleh goyang kaki dengan senang hati. Tapi itulah, kita hanya merancang, Allah yang merancang terlebih dahulu lebih mengetahui, apa yang terbaik untuk saya lakukan untuk menghabiskan sisa-sisa hidup di bumi Minden tercinta ini.






Muhammad, Mercy Upon Mankind

Peace be upon him...






Ahad, 16 Januari 2011

Misteri Dan Hebatnya Dalam Menilai Istilah CANTIK

Kim Tae Hee! :)
Usah terkejut kalau ada orang melahirkan rasa hatinya pada anda, sedangkan anda merasakan tiada apa-apa istimewanya anda. Begitulah hebat dan misterinya kehidupan. Ukuran manusia tentang kecantikan dan ketampanan memang tidak pernah sama. Ada orang mabuk dengan seseorang sedangkan menurut pandangan orang lain, wajah semacam itu tidak patut dimabuk-mabukkan. Misterinya suara hati memang sukar dibaca. Tidak ada sebarang alat untuk mengukur makna cantik atau tampan pada seseorang. Ukuran cantik atau tampan ini sentiasa berlainan antara seseorang dengan seorang yang lain. 

Maka itu, usah hairan jika seseorang wanita dinobatkan sebagai ratu dunia, padahal ramai lagi wanita di pejabat kita yang kita rasakan mengatasi kecantikan ratu itu. Begitu juga, mungkin ada wanita di kampung kita, kita rasakan lebih cantik daripada para model yang popular.

Sebab apa?






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...